SEO Uyumlu Web Site Formatı

Bir sitenin SEO uyumlu olması için taşıması gereken önemli kriterler vardır. Aşağıda aşama aşama anlatılmıştır. Yapılacak web sitelerinin bütün kriterleri karşıladıktan sonra teslim edilmesi önemle rica olunur.
1. Word Press Ayarları
*Tittle: Google bir sitenin içeriğini yazılan tittleye göre belirler. Web sitesi açıldığında site domainin üzerinde yer alan açıklamadır. Sitenin içeriğine uygun yazılmalıdır. 
Ör:  Telkotürk - Ucuz İnternet Evde – İnternet – İnternet Arıza
*Sayfalar: Sayfa sayısının fazla olması bir sitenin hızını etkileyen önemli bir faktördür. Sayfa sayısının 6-10 arasında olması, çok zorunlu değilse bu sayıyı aşmaması önemlidir.
*Blog Sayfası: SEO yapılacak web siteleri için bir tane Blog sayfası açılmalıdır. Blog sayfasına eklenecek konuların ölçüleri (Öne çıkan görsel – Konu içi görsel) doğru verilmelidir. Bir konu test edilmeli, görsellerin mobil uyumu kontrol edilmelidir.
*Tema: Tema kurulmadan kesinlikle Hız Testi yapılmalıdır. Hız testi 70`ten aşağı çıkan temalar zorunlu değilse tercih edilmemelidir. Aksi halde içerikler de eklenince site hızı 50`inin altına düşmektedir. 
*Tema: Temalar eksiksiz kurulmalıdır. Güncellenmeyen temalar hiçbir şekilde kurulmamalıdır. Çünkü güncellenmeyen temalar web site hızını düşürür ve SEO çalışmalarında hiçbir işe yaramaz.
*Tema: Tema kurulduktan sonra hangi dilde hizmet verilecekse başka hiçbir dilde içerik olmamalıdır. Temadan kalan (resim, etiket, kategori, link) ne varsa temizlenmelidir.
*Görseller: WebP formatında olmalıdır. KB`ler mümkün olabilecek en düşük seviyede olmalıdır. Ölçüler orijinal temada ne ise o şekilde yapılmalıdır.
*İçerikler: İçerikler SEO uyumlu olmalıdır. Başlıklar (h1,h2,h3) şeklide doğru girilmelidir. Bir düzen içinde içerikler eklenmelidir. 
*Not: görseller ve içerikler web sitelerinin hızını etkileyen en önemli kriterlerden bir tanesidir.
*Kod: Word Press temalarının yapısından dolayı birçok temada aşırı kod kullanılmaktadır. Kodlar azaltılmalıdır. 50 satırlık kodlar tek satır yazılacak şekilde azaltılmalıdır. Web sitelerinin hızını çok düşürmektedir.
*Subdomain: Farklı bir sitenin paneli kullanılacaksa arama motorlarına kapatılmalıdır. Aksi halde Google paneli tarar, web sitesini veri tabanına kaydeder. Eğer çalışılan domainin Alan derecesi ve Backlink sayıları yüksek ise yapılan site yayına alındıktan sonra, Googla`da sılama yapmak zorlaşacağı gibi domainin bile çıkması zor olmaktadır.
*404- Kırık Link: Bir web sitesine eklenen (Sayfalar, kolar, etiketler, kategoriler, görseller) linklerin silinmesi sonucu oluşan durumdur. Web siteleri için en istenmeyen sorundur. Kırık linkler düzeltilmeli ya da ilgili sayfalara yönlendirilmeldir.
*Link: Web sitenin dil etiketi ne ise ona göre link verilmelidir. Web sitesine eklenen bütün linkler kontrol edilmeli, (kırık, bozuk vs.) linkler varsa düzeltilmelidir.
KONTROL TESTLERİ
Web siteleri yapıldıktan sonra aşağıdaki testlere tabi tutulmalıdır. Test sonucu başarısız olanlar revize edilmelidir.
1. Web Site Hız Testi
Mobil Performans
Günümüzde web siteleri için alınan en önemli hatta tek kriter mobil uyumluluk kriteridir. Bir sitenin mobil hızı düşük ise o sitenin kullanıcı deneyimi açısında ziyaretçi çekmesi zorlaşır. Yapılan araştırmalarda 3 saniyeden geç açılan web sitelerinde ziyaretçilerin durmadıkları tespit edilmiştir.
89-100: Bu aralıkta hıza sahip web siteleri İYİ olarak nitelendirilir.
50-89: Bu aralıkta hıza sahip web siteleri NORMAL olarak nitelendirilir. Bu sitelerin  hızlarının yükseltilmesi gerekmektedir.
0-50: Bu aralıkta hıza sahip web siteleri ÇOK KÖTÜ olarak nitelendirir. Acil müdahale edilmesi gereken sitelerdir. SEO argümanına göre ÇÖP site olarak tabir edilir. yapılacak SEO çalışmalarından verim alınamaz.
2. Mobil Uyumluluk Testi
Web sitelerine eklenen bütün sayfaların linklerinin (Anasayfa dahil) mobil uyumluluk testlerinin yapılması gerekir. Bazı sayfalar mobil uyumlu iken, bazılarının testinin başarısız çıktığı yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir. Test sonucu başarısız olan sayfaların revizeleri yapıldıktan sonra tekrar kontrol testleri yapılmalıdır.
3. Kırık Link Testi
Bir web sitesinde iki tür kırık link sorunu oluşur: site içi kırık linkler ve bağlantı verilen sitelerden dolayı oluşan kırık linkler. Burada yapılması gereken site içi kırık linklerin ortadan kaldırılmasıdır.
SONUÇ
Yukarıda özeti paylaşılan kriterleri karşılamayan web sitelerinin Google Search Console mülk kayıtları yapılması durumunda çok büyük sorunlarla karşılaşılabilir. Google düzenli aralıklara web siteleri hakkında raporlar düzenlemektedir.
Sorunlu sitelerin Google veri tabanında indexlenmediği bilinen bir realitedir.
Kullanıcı dostu olamayan web sitelerinin trafik çekmesi ve ziyaretçi alması zayıf bir durumdur.
 Yazan: Ahmet Aytaç



Seo Babası Ekip Analiz

Yorum Gönder

seo.ekipanaliz.com