SEO Eşittir ÖZGÜN MAKALE

SEO, "arama motoru optimizasyonu" kavramlarının kısaltılmış  halidir.  Ben Seo`yu hep şuna benzetirim;

Aynı ürünleri satan iki tane satış mağazasını düşünün. Bir tanesi şehrin en işlek caddesinde ve insanların göz temaslarının sağlandığı bir yerde olsun. Diğer mağaza da arka sokakta bulunsun. Ana caddede olan mağazanın önünden her gün yüzlerce kişi geçer. Bu kişilerden 20 tanesi mağazaya girer 10 kişi alış veriş yaparsa ve ürünleri de kaliteli ve hedef kitlesine uygun fiyatlardan alternatif bir çok ürün satarsa söz konusu mağaza belli bir süre sonra bütün maliyetlerini çıkarır ve kar elde etmeye başlar. Müşteri talebi artınca ürün sayısını artırır ve müşteri kaçırmamak için de yeni elemanlar istihdam etmeye başlar. daha sonra başka mağazalar açar ve şube sayısını artınca önce ülke genelinde daha sonra da dünya pazarına açılır. Böylece ilk adımı doğru atan mağaza dünya çapında bir marka haline dönüşür. İkinci mağaza ise belki totalde 10 tane müşteri çeker ve bunları da satışa çeviremezse belli bir zaman sonra girdi maliyetlerini karşılayamaz ve kapanır.

Dikkat ettiyseniz birinci mağaza ile ilgili uzun uzun yazdım ama ikinci mağazayı sadece tek cümlede geçtim. Çünkü devamı olmayan her şey yok olmaya mahkumdur. Serbest piyasa da da monopol piyasalarda da bu durum aynıdır. Sürekli kendini yenileyen ve değişime ayak uyduran yoluna devam eder, statik kalan ise yok olur gider.

Özgün Makale 

Peki neden mi mağaza örneğini vererek Seo eğitimlerine giriş yaptım? Siz bu iki mağazanın yerine iki tane sanal pazarlamada satış yapan marka düşünün ve onların birer sitesi olsun. sonuç yukarıdaki olaydan farklı olmayacaktır. 

Şöyle devam edeyim: 

Seo`nun Türkçe karşılığı şudur: Arama motorlarında 1. sayfa ve o sayfanın ilk 5 sırasında yoksanız, sizin sitenizin tıklanma oranı ya çok az olur ya da hiç kimse sitenize girip merak ettiği konuya bakmaz. Bizim Türk insanları zaten zahmet edip 2. sayfaya bile bakmaz. 1. sayfanın bile en fazla ilk beş sırasında çıkan sitelere göz atar. Dolayısıyla siteniz ilk 5 sırada değilse bile en azından ilk sayfada yer almak zorundadır. Aksi durumda yukarıda örneği verilen ve satış yapamadığı için kısa sürede kapanan mağazanın akıbetinden kurtulmanız mümkün olmaz. İşte son yıllarda durumu fark eden kurumsal markalar da site yaptıracağı firmalardan özellikle SEO desteği istemektedir. Hatta şart koşmaktadır dersem abartmış olmam zira kendim çalıştığım firmada bunu bizzat yaşıyorum.

Özellikle giriş için böyle bir bilgi vermeyi zaruriyet kabul ettiğim için bu makaleyi yazıyorum. İkinci bir konu da şudur: Günümüzde artık .ok ciddi bir yazılım bilmeye gerek yoktur. Neredeyse bütün cPanel ve Temalar Seo uyumludur. Kodlama bilmeye gerek yok. İhtiyaç olduğunda teknik destek alarak problemleri çok kolay bir şekilde halledebilirsiniz. r10.net gibi sitelerde size lazım olan bütün teknik desteği sağlayacak sürüyle kişi bulabilir, uygun fiyata sorunları halledebilirsiniz. Bunlar sonra detaylarına gireceğim konular olduğu için şimdilik kısa kesiyorum. 

Peki Seo için en önemli şey nedir diye sorarsanız, çok kısa ve net bir şekilde sorunuza şu cevabı verebilirim: ÖZGÜN MAKALE! Seo`nun bir kalbi olsaydı kesinlikle ÖZGÜN MAKALE olurdu. zira özgün olmayan hiçbir konuda Seo ya-pa-maz-sı-nız! bu kadar basit. bir çoğumuz kompozisyon hakkında biraz fikir sahibiyiz zira liselerde edebiyat derslerinde en az bir tane yazmışızdır. Arama motorları hocanız varsayarak bir kompozisyon yazdığınızı düşünün. emin olun yazdığınız kompozisyonu hocalardan çok daha detaylı bir şekilde inceler ve bütün eksikliklerinizi rapor halinde önünüze koyar şaşırır kalırsınız. Denemek mi istiyorsunuz? Hemen bir konuyla ilgili bir makale yazın ve siteye ekleyin. Herhangi bir SEO eklentisinden kontrol ettirin. Maddeler halinde yaptığınız bütün hataları sıralar. Aslında makalenizin Seo uyumlu olup olmadığını eklentilerden görmek büyük bir avantajdır. Yazacağınız makalenin giriş gelişme ve sonuç bölümlerine çok dikkat ediniz. Başlıkları( h1 h2 h3) metnin içine uygun şekilde belirtin. konu tamamıyla özgün olmalıdır. Makalenizi özgün makale programlarından mutlaka kontrol ettirin.

(Bu makale bitince ben de kontrol edip resmini buraya atacağım)

Arama motorları robotları yaptığınız çalışmaları en ince detayına kadar inceler ve sıralamayı ona göre yapar. biz insanız hata yapabiliriz ama robotlar detayları kaçırmaz. Unutmayınız ki rakipleriniz insanlar değil robotlardır. Siz aslında makale yazarken rakibinizle değil robotlarla yarışıyorsunuz. Robotların makalenizde eksik bulmaması için bütün detayları düşünmelisiniz. hem konu içeriği özgün hem de kompozisyon kurallarına uygun yazılmış bir makale de Seo derecesi zaten otomatik olarak yüksek çıkar. Site içi SEO yaptığım bir doktor firmasının makaleleri o kadar özgün yazılmıştı ki sadece anahtara kelimeyi seçip meta açıklamasını yazınca makale Seo uyumlu oldu. İşte sizin de yazacağınız makale kesinlikle kopya olmamalıdır. cümlenin tamamı daha önce bir makalede geçmiş ve arama motorlarının veri tabanına kaydedilmişse anında önünüze konulur. Dolayısıyla Seo uyumlu bir makale size hem normalinden çok daha fazla Backlink kazandırır hem de siteniz yavaşlamaz.  

Ben de yazımın başlığını "SEO Eşittir ÖZGÜN MAKALE" koyarken tam da bunu anlatmak istedim. Ben Seo`nun teknik kısmını anlatmayacağım. Çünkü ben yazılımcı değilim, tasarımcı da değilim. Teknik bilgiler olmadan Seo`da başarılı olmanın ip uçlarını dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Anlatırken aynı zamanda bana ait SeoBabası sitesinin de  Seo`sunu yapacağım. Bakalım 4 ay sonra nerde olacağım :)

15 yorum

  1. Makaleyi bitirdikten sonra kontrol ettim. Test sonucu yüzde 100 özgün makale. aslında anlatmaya çalıştığım şey tam olarak bu. eğer içeriğiniz özgün ise özgün bir makale siteniz için çok büyük fayda sağlar. Aksi takdirde kopya içerik daha önce kullanıldığı için hem sitenize zarar veriri hem de yapacağınız Seo çalışmasının sıralaması düşer.

    YanıtlaSil
  2. hocam çok teşşekür ederim kendi adıma : ) gerçekten çok faydalı bilgiler vermişsiniz. Ben de Seo danışmanıyım. Çok fazla teknik konularda yoğunlaşıyoruz. Zaten makale özgün olduğunda Seo eklentileri doğal olarak yüksek puan veriyor. bence kimsienin üzerinde durmadığı konuya harika bir giriş yaptınız. kolay gelsin hocam.

    YanıtlaSil
  3. benim inşaat sitem var makale yazdırmak istiyorum tafsiye edeceğiniz biri varsa mutluluk duyarım

    YanıtlaSil
  4. kesinlikle katılıyorum size hocam. bir şunu eklemek istiyorum: forum sayfalarında güya kendini uzman olarak tanıtan kişiler tarafından öyle yorumlar yapılıyor ki insan hayret ediyor gerçekten. İngilizce bilmeden seo yapılmıyor diyeni mi dersiniz yazılım olmadan denemeyin bile diyeni mi dersiniz. Sadece negatif algı yapıyorlar. sonra da 1.5 liraya makale yazanlar çıkınca da bozuluyorlar :)

    YanıtlaSil
  5. arkadaşlar siz önünüze bakın. Kimseyi dinlemeyin. Seo çalışmalarınızı değerlendiren arama motorlarıdır bu kişiler değil. ben bu siteye aynı zaman da Seo yapacağım demiştim. bakalım onlar mı haklı yoksa tamamen özgün olan bizler mi? 5 ay sonra görüşelim :)

    YanıtlaSil
  6. selam :) uygun fiyata özgün makale yazıyorum hocam. Referanslarım da mevcuttur. İsteyen olursa memnuniyetle yardımcı olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım mesajımı görmediniz Seda hanım. tamam sizinle iletişime geçelim.

      Sil
  7. Şu seo olayını benim hukuk literatüründe açıklarsanız nasıl anlatırsınız merak ettim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam izninizle ben cevap veriyorum. "Mahkeme`nin hukuka aykırı verdiği karar bozuldu!" direkt 1. sayfanın 1. sırasında çıkarsınız Hakim bey :)

      Sil
  8. bravo çaylak, hukuka uygun cevap verdin!

    YanıtlaSil
  9. Seo, da özgün makale tabi ki önemlidir ama diğer parametreler de göz ardı edilmemelidir. ayrıca olay öyle toz pembe değil hocam. umut verip milleti sokuyorsunuz bu işe sonra da kalite düşüyor. haklı olarak tepki veririz tabi ki.

    YanıtlaSil
  10. Fenomene cevabımdır: serbest piyasa koşulları var ülkemizde herkes Seo yapabilir. Başarılı olan devam eder anlamayan da kenara çekilir. hocamın da makalede verdiği mağaza örneğinde olduğu gibi zaten bilmeyen gider. kasmayın kendinizi bu kadar!

    YanıtlaSil
  11. Aferin çekirge. Daha 1. sıçramada başarılısın. bravo devam et :)

    YanıtlaSil
  12. e-ticaret siteme Seo yaptırmak istiyorum sn. Aytaç bey. ilgileniyor musunuz? bir sürü yer ile çalıştım. çok ciddi para harcadım ama satış yapamıyorum. Sitem de sıralamaya girmedi. Ama Seo işini verdiğim kişiler "sizi 1. sayfa 1. sıraya çıkarırız dediler ama ortada bir şey yok. Madem sıraya sokamıyorsunuz neden bu vaadi verdiniz? diyorum ses seda yok! bana dönüş yapar mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Mağduriyetiniz için üzüldüm. e-Ticaret sitelerine Seo yapmak gerçekten çok zor ve kimseye bırakın 1. sırayı 1. sayfa sözü dahi veremem! Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Çok güçlü rakiplerin olduğu bir sektörde satış yapıyorsunuz. doğru hedef kitlesini belirlemeniz ve ürünlerinizi çeşitlendirmeniz gerekmektedir. ayrıca çok fazla ürüne Seo yapmak yerine istatistik verilerinin analizi sonucunda belirleyeceğiniz ürünlere Seo yaptırmanız daha doğru olur diye düşünüyorum. e-Ticaret sektörü kolay bir sektör değil ama doğru adımların sizi sonuca götürmenizden şüphem yok. ancak talebinize olumlu yanıt veremeyeceğim için üzgünüzm!

      Sil
seo.ekipanaliz.com